Membres de Veintidós al despatx de Mar Iglesias

Membres de Veintidós al despatx de Mar Iglesias

Alacant és una de les poques ciutats valencianes mitjanament grans que no disposa d’un diari local exclussivament digital, siga en quina siga la llengua que s’utilitze. El lleig és encara més gran si hem de tenir en compte que és capital de província. De moment, tenim l’honorable i intermitent excepció de de l’edició local de Vilaweb Alacant. Mentrestant, existeixen diaris digitals a Elx, a Alcoi, a Oriola, a Villena, o a Dénia, per dir algunes capitals de les comarques del sud, i sense oblidar-nos de Novelda Digital, que vingueren a donar-nos una xerrada a Atzavares fa unes dues setmanes. És, potser, algun símptoma del desinterès dels alacantins en les qüestions locals des d’una òptica més propera?. I no diguem-ne ja d’afers “hiperlocals”. Però l’absència d’un mitjà digital a Alacant no és des de sempre.

La paradoxa de tot, al capdavall, és que a la ciutat alacantina hi va haver una iniciativa emprenedora i pionera duta a terme per Mar Iglesias, Héctor Rubio i Jaume Nualart. Aquestes tres persones van crear una empresa anomenada alacant.com, de disseny i consultura d’internet, i en 1999 van llençar el diari digital AlacantExpress! (via archive.org). Tot i que es van avançar deu anys abans del moment de l’edat d’or dels periòdics electrònics (és a dir, ara), la crisi dels puntcom els va afectar de ple i el projecte del mitjà no va tenir continuitat.

Doncs bé, amb motiu d’una feina per a una altra assignatura, el proppassat divendres he tingut l’ocasió d’entrevistar a qui va encapçalar aquella iniciativa, a Mar Iglesias. Periodista de professió, va treballar a Ràdio Nou i a Antena3 anys enrere; però on més es va destacar va ser en el camp del ciberperiodisme, esdevenint una pionera d’Internet: va obrir l’edició local de Vilaweb Alacant en 1998 i, un any desprès, va crear el primer diari digital alacantí en (encara) la curta història del ciberperiodisme. En l’actualitat és professora de Publicitat de la Universitat d’Alacant, i fa estudis i anàlisis relacionats amb els cibermitjans.

Anuncis